Gå till innehåll

Paul Dennis

Var det tredje heltidsbandet som jag medverkade i

Jag började 1972

Efter att ha provspelat få Restaurang Fiesta i Stockholm dit jag åkte på natten efter en spelning i Kalmar med Tobbes från Karlskrona, Jag stannade efter halva vägen och sov i bilen några timmar , innan jag åkte vidare, väl uppe i Stockholm letade jag upp Sveavägen och Restaurang Fiesta, Jag hade med mig min gitarr och min Saxofon. vi spelade igenom några låtar och tog sedan en paus. när grabbarna kom tillbaka så fick jag frågan direkt! när kan du börja. Och mitt svar blev så snart jag slutat i Tobbes.

Jag åkte tillbaks till Karlskrona och packade allt som jag fick plats med i bilen. åkte till kapellmästaren Bengt Dovlin i Tobbes och sa upp mig. Och frågade när jag kunde sluta. Eftersom jag nyss börjat och vi hade lite jobb inbokat så kunde jag åka direkt. Mobiltelefoner fanns inte på den tiden utan jag fick leta rätt på en Telefonautomat och ringde till Sven Johansson, Kapellmästare i Paul Dennis och berättade. han svarade Ta dig till Bromma och ta första flyg till Umeå. sagt och gjort. Jag hämtade min förstärkare från Tobbes buss, och åkte upp till Bromma. Eftersom jag inte hade bokat någon flight så blev det problem hälften av min utrustning skickades med ett senare plan. Då jag kört från Karlskrona och flugit till Umeå var jag ganska trött, Så när jag kom fram till Hotell Blå Dragonen där vi skulle spela på kvällen och fått ett rum så slocknade jag direkt, jag väcktes efter några timmar Av att en Taxi chaufför kom och meddelade att mina saker stod nere i receptionen. Senare på kvällen utan scenkläder med bara mina egna kläder så spelade vi första kvällen. Det var inte helt lätt för det var några låtar som jag inte kunde. Men det ordnade sig, några repetetioner senare och med nya scen kläder fortsatte vi på en redan påbörjad turné i Norrland där jag turnerat i flera år med Rolf Christers, så jag var på hemmaplan.

När vi var tillbaks i Stockholm så fick jag hyra en liten lägenhet på 11 m2! I andra hand Högst upp på vinden på Kinstugatan 8. Huset ägdes av "Gunnar Skoglund" känd från många journalfilmer där han kommenterade ofta hovet och deras parader med mera, hans sätt att att prata var ovanligt och blev mycket omtyckt av det Svenska folket. Ni som är lite äldre minns säkert, ni som är unga kan fråga era föräldrar. Jag fick hyra ett litet rum på vinden med en kokvrå och en liten toalett som även tjänstgjorde som dusch. Jag fick plocka ut allt som inte skulle bli blött när jag duschade. Jag fick plats med min säng och ett litet bord, i rummet, men det räckte, där skulle jag bara sova. Men Söndags morgonen efter att ha spelat och varit vaken hela natten var inte rolig då kyrkklockorna i Tyska kyrkan började ringa ca 40 meter från rummet

Så småningom av en slump fick jag tag på en lägenhet i Sundbyberg med egen parkering som jag hyrde i andra hand, Två rum och kök. en dag så stod husägaren inne i hallen, han låste upp med en huvudnyckel och gick rakt in i lägenheten. Då bytte jag lås.

Jag var medlem i Paul Dennis mellan 1972 till 1975.

Under den tiden var Paul Dennis det näst mest bokade Dansbandet efter Striplers i Sverige.

Vi spelade  från norr till söder, I parker, I folkets hus , På hotell och Restauranger och andra ställen där det anordnades dans. Vi var ofta anlitade av Baldakinen konsernen. Några Spelningar I Norge, I Oslo på Reinbua ock några gånger i kongsvinger. Den sämsta lokal vi spelat i var Folketspark i Kiruna. Totalt felbyggd lokal med tanke på accustiken.

Lyckligtvis brann den ner till grunden flera år efter att vi försökte att spela där.

Paul Dennis första Album, innan jag kom med i bandet.

Från vänster, Åke (Hank)Nilsson, Gitarr. Bo Svensson Trummor och körsång, Sven Johansson, Sång, komgitarr och Altsaxofon, Anders Marklund, Sång, Tenorsax ,Tvärflöjt och kompgitarr, Kent Klang, Piano/Hammondorgel, Sång, Trumpet, Trombone och munspel, På Bas (Lillen) vet inte namnet, före min tid.

IM000061.JPG

Efter en tid blev det dags för skivinspelning som skedde på Decibel studio Nära Slussen i Stockholm. Det här blev min skivdebut och jag fick sjunga en låt! Vill du följa med skriven av Örjan Englund. Det var jättesvårt för jag var kraftigt förkyld vid tillfället. men vi hade studiotid bokad så det var bara att göra sitt bästa, det blev ganska bra. Året var 1974.

På bilden nedan från vänster Olle Gustavsson, bas, Anders Marklund Sång, Tenorsaxofon, Tvärflöjt och kompgitarr, Kent Klang, Piano/Hammondorgel, Trumpet, Trombone, Munspel och sång. Göran Holmström Gitarr, sång, Tenorsaxofon och tvärflöjt, Sven Johansson (Tumba) Sång, Kompgitarr och Alt saltxofon. Bo Svensson (Svennerbäck) Trummor, kör och stämsång. Ett mycket musikaliskt gäng. Den bästa versionen av bandet

Paul Dennis 2
Paul dennis 2 bak

Året därpå var det dags för nästa skiva.

Från vänster, Sven Johansson(tumba), Anders Marklund, Göran Holmström, Kent klang, Krister Wrisemo,Trummor, Olle Gustavson.

Paul dennis 3
Paul Dennis 3 bak

Följ med på Karneval testades till Svensktoppen, men gick inte hela vägen.

Efter att jag slutat att spela med Paul Denis För att bilda familj, Då jag redan blivit Pappa till en liten sångfågel. Mer om detta i min egen Historia.

Flera andra varianter av bandet, kom senare men då hade de flesta gamla med lemmar sökt sig åt annat håll, det enda gemensamma var Sven Johansson. Det blev aldrig mer det samma, så bandet lades ner.

Paul Dennis i flower power skortor Röd och vit

Paul Dennis Kom ursprungligen från Eskilstuna och hette Som dåvarande kapellmästaren och gitarristen Paul Denise.

Sven Johansson och Bo Svensson bröt sig ur bandet och tog med Åke(Hank) Nilsson på gitarr och de andra medlemmarna och bytte Namnet till Paul Dennis. Sven Johansson som var sångaren i bandet blev Kapellmästare.

Sven Johansson spelade kompgitarr och Altsaxofon

Anders Marklund på Kompgitarr Tenorsax och Tvärflöjt och sång,

Kent Klang på Piano, Hammondorgel, Trumpet, Munspel och sång och som grädde på moset ,Trombone, På Bas, (Lillen) vet inte namnet då det var före min tid.

Kent övar på Trombonen

Det hände en del saker efter att jag börjat i bandet, Jag var i första hand gitarrist och sångare samt sxofonist med tvärflöjt.

Olle Gustavsson var redan med i bandet när jag började.

Det som hände! var att plötsligt var vi 4st leadsångare och 2 man som sjöng kör och stäm sång. 2 st tenorsaxofonister en Altsaxofonist och en trumpetare 1 Munspelare och Trombonist. det här öppnade för fantasktiska möjligheter till musikaliska arrangemang. Då Kent Klang spelade Trumpet samtidigt som han spelade Orgel/Piano. Ett sång sound som bara de bästa kan åstadkomma.

Då vi med våra olika röster kompletterade varandra perfekt. Den som sjöng lead stämman backades upp av de andra med kör och stämsång.

Jodå Bosse kunde sjunga han med Som du kan höra på en låt på Mitt album 4. Låten heter Bosse Svennerbäck , med en ironisk text . Där även Sven Johansson sjunger 2 låtar med text och musik av mig. Tillägnat Kent Klang på hans 50 års dag.

Bosse tog alltid överstämman och jag och Anders och Kent turades om att sjunga andra och tredje stämman, Då jag sedan det första bandet alltid sjungit stämsång så tog jag ibland Fjärde stämman på flera låtar. Detta kan du höra på en låt som finns på Paul Dennis Album 2 Danspataj Där bara Anders Maklund sjunger Lead stämman och jag sjunger fjärde stämman. Det blir ett fett sound med den kombinationen. "Jag gillar underbara saker"

Bandet bodde i Stockholms förorter när jag började i bandet, Sven Johansson hamnade i "Tumba" Och fick som sin namne Hockyproffset Sven Tumba Jonasson Smeknamnet"Tumba". Anders Bodde i Hallonbergen, Olle bodde i Flemmingsberg , Bosse Svensson bodde i Vårbygård. Bosse bytte efternamn till Svennerbäck. Jag hamnade först i Gamla stan i Stockholm och senare i Sundbyberg, När jag senare skulle bli Pappa då flyttade vi till Hallunda i Botkyrka. Jag flyttade sedan Till Radhus i alby , men bor nu sedan många år i villa i Mariefred.

Sven Johansson Avled på Hösten 2019 i Enköping på ett äldreboende.

Vi andra lever och kämpar på.

Paul dennis fick titeln Årets band från årets stad "Eskilstuna"1971 genom Håll Sverige rent kampanjen.

Mellan 1972 till 1975 var Paul Dennis Sveriges näst mest bokade band efter Streaplers, Enligt Statistik som presenterades senare. från något institut.

Jag kan dessvärre nte bekräfta sanningshalten i detta påstående.

Jag slutade i bandet 1975. Anders Marklund slutade samma år.

Bo Svennerbäck Slutade först och ersattes av Christer Wrisemo på trummor . Sedan slutade jag 1975 på Hösten och Anders Marklund strax efteråt, Sedan lämnade Kent klang Och Olle Gustavsson bandet och sist Christer Wrisemo. Då var det bara Sven Johansson kvar. Sven tog in nya gubbar i bandet och gjorde ett misslyckat försök att rädda bandet. Bandet gick i graven! Sven Johansson Började att köra taxi så gjorde även Olle Gustavsson. Precis som jag i några år innan jag gick vidare till handeln. mer om detta i min, Göran Holmströms historia.

Till Start.

En tidig bild på Paul Dennis, från väster, Åke Hank Nilsson, Robert Örling.Kent Klang. Bo Svensson och Sven Johansson.

Det har gått några år. Överst till höger, Första Plattan som jag var med.

Den undre bilden plattan nu med ny trummis Christer Wrisemo från Gotland på Trummor.

En tidig bild av Paul Dennis, strax innan jag började med bandet Hösten 1973.