Gå till innehåll

Band jag spelat med

The four Trappers

The Bools

Tommys

Dannys med Dan Eriksson

Tommys med Monica

Rolf Christers

Rolf Christers med Elisabeth Lord

Tobbes

Paul Dennis

Ekobandet

Skip'z

Det började en dag i Söderhamn för många år sedan, 1963 det var dags att att börja läsa i församlingslokalen, där skulle några killar spela, Kent Burvall på Piano och Jan Erik Hägkvist på Trummor. och jag som ny utlärd på på gitarr, (Klassisk skolning). Så jag blev intresserad så klart, jag ville ju spela modern musik, så jag gick dit, lyssnade och vi snackade efteråt. Klart att vi ska starta ett band! Vi började att fundera på namn, först blev det The Rockets, men, det fanns reda då provade vi The Ghost Riders, men det fanns också. hm, The Trappers kom vi fram till, men det fanns också. ett orkesternamn skulle registreras hos patentverket, Vi repade och spelade några gånger åt Söderhamns IOGTs ungdoms dans. En orkester fungerar som en mataffär med ständigt nya varor. Ett band byter medlemmar eller blir fler. Kent slutade Vi fick först en bassist! "Ola Landin" som bodde i stan, sedan följde Arne frid från Trönö som låg 3 mil norr om Söderhamn på komgitarr och sång. en sångare måste man ha. då blev vi fyra ! enkelt vi registrerade The Four Trappers och det namnet hade vi ganska länge och jobbade på ungdomsgården i Söderhamn och på Folkes hus föreningar runt om Söderhamn och Gävle, Ola slutade och då kom "Karl Erik Hûbinett" in på Bas. Vi hade jobb varje helg i några år tills det blev dags igen att Ta in en gubbe till, det blev Björn Wikberg på Orgel och stämsång. Arne frid slutade och jag fick ta över lead stämman i sången Vi utökade igen

KarlErik Hûbinette Slutade och vi fick tag i Tommy Melqvist på bas och Alf Alanius på Kompgitarr och stämsång. Jan Erik slutade och då hittade vi en kille i Söderhamn som bara var 13 år men en av de bästa vi hade hört nämligen "Hempo Hilden", Dags för namnbyte ! Det blev "The Bools"

Duktiga musiker får ofta bättre erbjudanden så vi tappade tyvärr Hempo, då visade sig att jag hade en klasskompis som spelade trummor Esbjörn Jansson så då fick han börja!

Från vänster Ola Landin Bas, Arne Frid , kompgitarr och sång, sittande Jan Erik Häggkvist Trummor, till höger Göran Holmström Sologitarr och sång.

Nu hette vi The Bools

Från vänster Tommy Mellqvist Bas, Göran Holmström sologitarr och sång, Alf Alanius kompgitarrr och stämsång, Hempo Hildèn, Trummor 13 år gammal, Björn Wikberg Orgel, kör och stämsång
DEt stämmer Monica kunde spela cello och jag spelar såg.
The Bools blev vårt nästa namn. Men ni som kan lite om spritsorter förstår säkert att det gick ju inte. Så här fortsatte vi ett tag tills nästa förändring. Nästa namnbyte! nu blev det ett Svenskt namn och slut på leken, Nu skulle vi heta Tommys för det lät bra, Tommys bror hade bil och blev vår chaufför. Alf slutade och i stället kom Per Arne Burman På kompgitarr och sång Nu började det att hända saker med bandet, jobben strömmade in och vi började bli ganska populära i Hälsingland med omnejd.

Dannys med Dan Eriksson

I samma veva fick vi höra talas om en kille från Säter i Dalarna som lät som Elvis! Dan Eriksson. Dan kontaktades och han Ville börja med oss. Men då kunde vi inte heta Tommys för det var ju för töntigt så vi röstade och mot bättre vetande så blev det Dannys med Dan Eriksson, det gick ju bra ett tag, men så slutade Dan, han ville ha en egen karriär som Sveriges Elvis. Blond med lite krokig näsa, trevlig kille men det blev inte riktigt som han tänkt. Dan bedriver än i dag Elvis shower på sin nuvarande hem ort, han syns på youtube ibland då han bjuder in gäster och andra imitatörer.

Från vänster Dan Eriksson sång Sveriges första Elvis imitatör, Göran Holmström sologitarr och sång.Tommy Mellqvist Bas, Per Arne Burman Komp gitarr och sång, Björn Wikberg Orgel och körsång.

Tiden går och det blev dags att skaffa sig ett yrke så jag försvann till centrala Yrkesskolan i Sandviken och utbildade mig till Styr och reglermekaniker under tre års tid och eftersom jag fyllt körkort så ordnade min pappa en bil åt mig så jag skulle kunna pendla mellan Söderhamn och Sandviken en sträcka på ca 11 mil enkel resa. Bilen en Volvo PV 544 höll i tre veckor innan motorn rasade. min pappa hade blivit lurad av en säljare att köpa en bil som skulle skrotas och sedan stoppade han pengarna i egen ficka. min pappa var god vän med ägaren till bilfirman, så den säljaren fick sparken samma dag och blev av med pengarna jag fick lägga till 500 kronor och fick då en mercedes 180 av 1956 Års modell. det var bra för den bilen var utrustad med dragkrok, så då behövde vi ingen extra chaufför längre.

Så börjar pendlandet på tisdagar eftr skolan åker jag hem och hämtar släpvagnen och grabbarna och vidare till Arbrå värdshus, spelar, packar ihop åker hem sover några timmar upp åker till Sandviken, hem igen på Torsdag med samma procedur dock upp till Ljudal för torsdags kul på Statt i ljusdal, packar, åker hem, sover vaknar, åker till Sandviken. Fredagar och lördagar var det andra jobb och lite ledigt på Söndagarna Tillbaka på Måndag morron och går i skolan. Så fortsätter det i 3 år. På somrarna hade vi ofta flera jobb varje vecka.

Dan Eriksson slutade och vi återtog det gamla namnet Tommys men nu med en sångerska Från Ljusne ! Monica Svensson. Så här står vi.

Tommys / Tommys med Monica!

Tiden gick. och jag blev klar med yrkesskolan och fick arbete på LM Eriksson i Söderhamn som elektriker med special kunskaper inom automatik. Blev erbjuden att hoppa med ett heltidsband så ja sa upp mig.

Då jag hade spcialkunskaper om automatik så fick jag ett bud från företaget om att de skulle höja min lön till det dubbla, om jag stannade kvar. Jag tog inte det och det visade sig att den lönen tjänade jag in på 1 veckas jobb som musiker.

Tommys med Monica


Tommys blev senare Tommys med Monica när bandet utökades med sångerskan Monica Svensson från Ljusne. Övriga medlemmar från vänster, Göran Holmström Gitarr och sång, Tommy Mellkvist (Flykt) Bas. Monica Svensson sång och percusion, Per Arne Burman kompgitarr och sång, nu med Esbjörn Jansson bror på Trummor, Björn wikberg Orgel och stämsång.
På bilder ovan 2a från höger Jörgen Jansson som var Esbjörns bror, på Trummor, som blev kortvarigt, Jörgen ersattes av Per Arne Burman som hängde gitarren åt sidan och satte sig vid trummorna.
Obs! alla i bandet sjöng!

Nästan som heltidsmusiker samtidigt med vanligt jobb.

Rolf Christers.

Rolf Christers Blev nästa anhalt och början på min hetids kariär, Turnera i hela landet men mest i Norrland. då kom nästa smäll! Staten gav sig fan på att jag skulle göra militärtjänsten efter flera uppskov blev jag tvungen att ta mig till F15 i Söderhamn i 12 månader men det var ju nära hem och jag fick ständig natt permision efter mycket tjat, jag vart ju nästan i fängelse, eftersom jag var van att vara fri att göra som jag ville på dagarna. under den tiden hade Rolf Christers, flera vikarier på gitarr varav den första var Mats Björklund från Mo I Hälsingland. Mats var senare medlem i Spotniks Sveriges genom tiderna mest kända och bästa gitarrband

Mats flyttade senare till Munschen i Tyskland och drev under flera år en inspelnings studio, som bland annat spelade in flera av Bonny Ms största hittar. Mats är den enda gitarrist jag känner som har lärt mig så mycket mer än någon lärare och det man kan lära sig från skivor.

Vi har fortfarande en del kontakt med varandra. Den andra Vikarien var Benny Dolve från Ljusdal, Benny förutom att vara en duktig gitarrist, även duktig på trumpet.

Efter återinträdet tillbaka till Rolf Christers efter Lumpen, fick jag starta mjukt, det hade ju tillkommit en del nya låtar på reportoaren.

Grabbar sa till mej att du får sjunga Raring, Björn Ulveus och Hotenanny singers låt,Som jag gjort tidigare, så jag började och det gick bra ända fram till refrängen. då kom ett blås arangemang med saxofon och trumpet, som jag inte visste om! då gick min hjärna i baklås! det blev en total blackout. Elisabeth Lord souflerade texten åt mig så vi tog oss igenom hela låten. Det var vackert men fan så jobbigt. Efter det har jag alltid älskat blås arrangemang mellan sax och trumpet.vilket går igen i min egen musik.

Under min militärtjänstgöring 12 månader, här med vikarie på gitarr.
På bilden från vänster Kurt Göran Bladh, Trummor, Benny Dolve, gitarr och trumpet, Rolf Karlsson Bas, Körsong och Dragspel, Tommy Gunnarsson, keyboard, Dragspel och sång, Tord Westlund, Sång, Saxofon, Tvärflöjt och kompgitarr.
Från vänster Okänd på Trummor, Nils Lööv, Piano, Tord Westlund sång, Sax, Tvärflöjt och, kompgitarr, Håkan Lövgren Bas och sång. Mats Björklund, Gitarr. Mats spelade senare med "spotnicks". Sveriges genom tiderna mest kända och bästa Gitarrband.
Mats Flyttade till Munchen i Tyskland och startade en inspelnings studio där bland andra Bony M spelade in sina största hitlåtar.

Rolf Christers med olika Artister

Några exempel Lena skog och några flera. Men roligast var det att kompa den legendariske Arne Qvick , ni kanske kommer ihåg "Rosen". Arne var en fantastisk konfransier, och en härlig underhållare.

Från vänster Göran Holmström Gitarr och sång, Sölve Johansson Trummor, Tord Westlund, Sång Saxofon, Tvärflöjt och kompgitarr, Rolf Karlsson Bas, Dragspel och körsång, och till sist Elisabeth Lord Sång.

Rolf Christers Med Elisabeth Lord

Elisabeth slutade och gick sin egen väg, så vi fortsatte som vi gjort förr.Turnerade land och rike runt, då blev vår kapellmästare allvarligt sjuk och låg länge på sjukhus, Rolf fortsatte sedan att boka Bandet och slutade helt med att spela och turnera, det blev en tid av flera olika vikarier på bas, men det fick vi leva med. Vi fick ett Lobb i Tromsö i Nord Norge som varade i 4 veckor, då med en bassist Från Östersund som egentligen var pianist. men behövde jobb. Efter den månaden lades bandet ner.

Dåvarande Trummis Kent Loven från Söderhamn som var Sveriges yngsta yrkesmusiker bara 15 år gammal när han började i Rolf Christers med dispans från skolan, samt Nils Lööv fortsatte till Tobbes i Karlskrona dit även jag hamnade efter att Kent och Nils berättat om mig.

Tidigare medlemmar hade plötsligt slutat av en anledning som jag aldrig fick veta vad det var, men förmodligen samma anledning som jag själv slutade.

Tobbes

Från vänster Göran Holmström Gitarr, Tenorsax, Tvärflöjt och sång, Ove Andersson Bas, Bengt Dovlin Kompgitarr Altsax och Sång. Nils Lööv Hammond orgel, Kent Löven Trummor.
Kent började som trummis i Rolf Christers som 15 åring fick han dispans från skolan att börja spela på heltid. Kent var då Sveriges yngsta Yrkesmusiker. Då Rolf Christers Lades ner efter ett lång lobb i Tromsö i Norge så flyttade Vi tre Göran, Nils och Kent till Tobbes. Där blev jag kvar endast 6 Månader, då jag fick ett mycket bättre erbjudande.

Tobbes från Karlskrona

Ekobandet/skipz

Paul Dennis

Jag träffade Paul Dennis på Gotlandsbåten när jag var på väg med Tobbes För att spela på Gotland. Jag frågade grabbarna om dom visste något band som behövde en gitarrist , sångare och Blåsare, och gav dem mitt telefonnummer. Det dröjde ungefär en vecka innan Paul Dennis kapellmästare Sven Johansson hörde av sig och frågade om jag kunde komma på en provspelning på Fiesta i Stockholm några dagar senare. Jag skulle spela med Tobbes i Kalmar ett par dagar senare, så när vi spelat färdigt den kvällen så tog jag min Gitarr, sax och flöjt och åkte på natten upp till Stockholm och träffade Paul Dennis på förmiddagen nästa dag efter att jag sovit några timmar i bilen. Vi spelade tillsammans några låtar och så konfererade grabbarna en liten stund och kom sedan tillbaka och frågade ? när kan du börja. mitt svar jag ska bara säga upp mig först. Eftersom Tobbes hade väldigt lite jobb så kunde jag sluta direkt efter en vecka. jag packade det viktigaste och åkte upp till Bromma och tog flyget till Umeå där jag blev hämtad på flygplatsen. Men inget blev som jag tänkt, Inget flyg var bokat så min förstärkare och högtalare skickades med ett annat plan efttersom de inte fick plats på det plan som jag flög med. De levererades till hotellet på eftermiddagen så jag hade alla mina instrument före kvällen då vi skulle spela på Restaurangen på Hotell Blå Dragonen i Umeå. det här var 1972, jag blev kvar till 1975 efter många roliga turneér och skivinspelningar. Vi som fortfarande är i livet träffas fortfarande då och då. Kapellmästaren och sångaren Sven Johansson( som vi kallade för tumba) Eftersom att han hette som Fotbollsspelaren med samma namn och bodde i Tumba. En vecka efter Tumbas 75 års dag gick han bort.2019.

Skip`z

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.